вторник, 24 августа 2010 г.

План для Пирогово


Протягом двох тижнів по ЗМІ прокотилася хвиля, що Музей народної архітектури і побуту, який ми зазвичай назвиваємо просто Пирогово, занепадає та руйнується. Без поглибленого аналізу ситуації пояснення були прості та всім зрозумілі - брак державних та меценатських коштів. Фонд, як основний донор Музею, не міг залишитися осторонь, оскільки за 2 роки підтримки Музею ми з"ясували основну річ - виключно фінансової підтримки для Музею замало. У четвер, 19 серпня, ми провели пресс-чат у Скайпі і розповіли про глибинні проблеми Музею та наші плани щодо подальшої співпраці. Нижче наводимо окремі витяги із тексту. Повну версію чату Ви знайдете на сайті фонду www.fdu.org.ua.

[14:06:34] Olesya Ostrovska-Lyuta: Отже, перше питання Наталії:
[14:06:48] Olesya Ostrovska-Lyuta: Які зараз плани щодо розвитку Музею в Пирогові?
[14:07:26] Olesya Ostrovska-Lyuta: Ми працюємо з Музеєм із 2008 року, і поступово протягом нашої співпраці трансформувався спосіб роботи.
[14:08:20] Olesya Ostrovska-Lyuta: Починали ми зі складання списку великих інфраструктурних робіт, оскільки і сам музей і Академія наук в особі Інституту ім. Рильського наполягали саме на будівельних роботах: електрика, водогін, дороги. Але протягом першого року стало очевидним, що музей не готовий до швидкого втілення великих будівельних проектів. Справа в тому, що за більш, ніж 10 років недофінансування, звичайно ж, не вдалося ні сформувати, ні утримати повноцінний технічний відділ, який міг би розробляти будівельну документацію, забезпечувати технічний нагляд за роботами і т.п.
[14:11:08] Olesya Ostrovska-Lyuta: Частково тому, Фонд брав на себе деякі технічні функції - наш технічний відділ, спеціально сформований для виконання будівельних робіт за всіма проектами Фонду (не лише напрям "Культурне надбання"), постійно надавав консультаційну підтримку Музею. Хід робіт переконав нас, а ми переконали Музей та академію наук, що набагато ефективніше працювати короткими невеликими і дуже конкретними проектами, спрямованими на реставрацію.
[14:13:19] Olesya Ostrovska-Lyuta: Нині ми плануємо відреставрувати максимальну кількість експонатів. Треба пам’ятати, що на нині Музей ще має "в запасі" 10 млн. грн., при тому, що середня вартість реставрації складає близько 250 тис. грн. Це значить, що зробити можна досить багато. Але залишається - все ж таки - питання, як, які відділи, якими силами, хто конкретно працюватиме над цими реставраційними проектами в музеї.
[14:15:32] Olesya Ostrovska-Lyuta: Треба розуміти, що структура музею дуже мало змінилася з радянських часів, і навіть частково було втрачено деякі навики чи спеціалістів. Зараз, скажімо, дуже нелегко знайти підрядників, готових працювати над реставрацією традиційної народної архітектури.
[14:17:01] Olesya Ostrovska-Lyuta: Дозволю собі процитувати колег із львівського скансену (мала з ними телефонну розмову, коли шукали різні пропозиції підрядників на реставраційні роботи): "У нас були дуже гарні майстри, але вони змушені були податися на роботи в Італію-Іспанію"
[14:17:36] Olesya Ostrovska-Lyuta: Тобто, навіть коли є гроші, не завжди легко їх швидко використати з максимальною користю. З цим ми зіткнулися в музеї у Пирогові.
[14:32:05] NatalyLytvynova: так, а тепер якщо можна, про План Лінди Норріс?
[14:32:13] Olesya Ostrovska-Lyuta: Так, звісно :)
[14:34:05] Olesya Ostrovska-Lyuta: Так от: на початку березня цього року ми ініціювали зустріч такої собі "опікунчої ради" нашого проекту в музеї у Пирогові. Зокрема, крім директора музею, присутні були академік Анна Скрипник і академік Мирослав Попович. Ми обговорювали подальшу стратегію проекту. Вже до того моменту було ясно, що нинішня структура музею, яка залишилася у спадок з радянських часів, не відповідає потребам нинішнього часу.
[14:35:57] Olesya Ostrovska-Lyuta: Тому під час тієї зустрічі прийняли рішення провести незалежний аналіз структури музею, її відповідності "світовим зразкам" (тобто, тому, як структуровані успішні іноземні музеї-сканени). Такий аналіз мали б провести фахівці, не залежні ні від Фонду, ні від музею, ні від Академії наук.
[14:37:14] Olesya Ostrovska-Lyuta: Саме тому ми звернулися до Фулбрайтівського стипендіата Лінди Норріс, яка власне робила дослідження українського музейництва. І вже на той момент мала чітку картину того, як працюють українські музеї, і за яких умов. Лінда також має величезний досвід музейної роботи в США.
[14:38:46] Olesya Ostrovska-Lyuta: Відповідно, Лінда запропонувала формат проекту: аналіз програмної, пам’яткоохоронної, адміністративної роботи музею. А відтак, розробка пропозиції стратегічного плану дій, який допоможе музею в Пирогові "допасуватися" до вимог нинішнього дня.
[14:39:08] Olesya Ostrovska-Lyuta: В липні цього року було проведено перші зустрічі, інтерв’ю, аналіз "на місці". На початку жовтня для детальної роботи приїде більша група фахівців. Ми надіємося в результаті отримати рекомендації, які дозволять покращити якість музею.
[14:40:21] Olesya Ostrovska-Lyuta: Як доводилося чути від іноземних музейників: або музей працює на своїх відвідувачів, або зникає. Ми б хотіли, щоб музей в Пирогові тільки розвивався. Відповідно, розвивав свої послуги для відвідувачів.
[14:41:18] Olesya Ostrovska-Lyuta: Наше завдання як Фонду - створити фундамент, на котрому музей зможе розвиватися далі й тоді, коли наш спільний проект закінчиться. Думаємо над тим, аби все ж таки імплементувати всі плани :)

8 комментариев:

  1. Не цікаво побільше доказів Рената як і с чого він починав свій бізнес і як він розбагатів??????

    ОтветитьУдалить
  2. ДОБРЫЙ ДЕНЬ ЛЕОНИД АХМЕТОВИЧ! ПОМОГИТЕ МНЕ ПРИОБРЕСТИ ЖИЛЬЕ ОЧЕНЬ ПРОШУ ВАС,Я НЕ МОГУ КУПИТЬ,ПРОШУ,ЧТОБ ВЫ ДАЛИ МНЕ ДЕНЕГ В КРЕДИТ С ВЫПЛАТОЙ ЕЖЕМЕСЯЧНО БЕЗ ПРОЦЕНТОВ НА 20ЛЕТ,МОЙ Т.0958053363,СПАСИБО ЗА РАНЕЕ,ОЧЕНЬ ЖДУ ВАШЕГО ОТВЕТА

    ОтветитьУдалить
  3. Добрый день Ренат Леонидович. Очень прошу вас помогите преобрести нашей семье дом. У нас маленький ребёнок ему 5 лет а желья соего нету, скитаемся по квартирах а с нынешней зарплатой так долго непротянеш.Очень вас прошу если вам нетрудно помогите нашей семье. Заранее благодарим. dacenko03@mail.ru тел 066 816-74-39.Владимир.

    ОтветитьУдалить
  4. Уважаемые господа! Помогите 2-х месячной девочке из МАКЕЕВКИ КИРОЧКЕ КУЛЕШОВОЙ! Вот сайт ее родителей:
    http://kirochka.at.ua/
    Это реальное горе реальной молодой семьи - не будьте равнодушны-протяните руку помощи крохе!

    ОтветитьУдалить
  5. Возможно фонд Рената Леонидовича заинтересует судьба ветеранов крымского патриотического подполья 1941-1944 г.г. в период оккупации Крыма.
    Например, финансирование издание книги, буклетов или, в частности, оказания моей семье помощи в благоустройстве памятных знаков легендарной партизанской разведчице Лидии Волох, моей матери, установленных в Алуште и Симферополе.
    Предварительно материал по подобной теме можно посмотреть в моем блоге "SD" в крымском подполье". С уважением.

    ОтветитьУдалить
  6. Потравная Светлана18 января 2013 г. в 15:20

    Уважаемый Ринат Леонидович,меня зовут Потравная Светлана,я живу в г.Донецк,ул.Трамвайная 34-1,работаю в КП СЕЗ Ворошиловского р-на "РССР".На работе стою на улучшение жил.условий.У меня в доме нет ни воды,ни канализации,дома очень сыро.Я живу с ребенком у бывшего мужа в доме,мы развелись,но в настоящее время он отбывает срок.Я просила помощи у Алексея Александровича Лукьянченко,но никаких действий он не предпринял,поэтому я прошу Вас посодействовать.Я не прошу новую квартиру,мне просто нужна своя крыша над головой.Пожалуйста помогите.За ранее благодарна. potravnaya84@mail.ru

    ОтветитьУдалить
  7. Этот комментарий был удален автором.

    ОтветитьУдалить
  8. Вот кому очень давно нужна реальная помощь http://www.odnoklassniki.ru/profile/548772552733

    ОтветитьУдалить